İnsan, doğa ve fıtrat arasında hukukun nasıl işletildiğini, yeryüzü hukuk sistemlerini de inceleyerek bu konuda aydınlatıcı, adil ve tarafsız bilgilerle insanları aydınlatmayı kendisine bir amaç edinmiştir.
Hukuk komisyonu, Hukukun tüm birimlerinde aydınlatıcı ve kalıcı araştırma yapmayı ve çözüm önerileri sunmayı büyük bir görev bilmektedir.
Hukuk Komisyonumuz, yapılan araştırmaları ve gözlemleri dikkate alarak ülkemizin Hukuk sisteminde saptadığı öncelikli sorunlarda yapılan çalışmaların hukuk siteminde yer alması için kamuoyu oluşturacaktır.
“Medeniyetin ilk şartı adalettir.” Anlayışıyla hukuk alanında organizasyonların çalışmalarını sürdürmesine önem verir.
1. Kanunlar yapılırken sübjektiflikten uzak olması gerekir. Tüm insanların genel menfaatlerini gözetmeyen kanunların işlevi olamaz.
2. Hukuk sistemi siyasal erkin kendi varlığını korumak için sürekli değişen bir kolluk kuvveti mevzuatı olmaktan çıkarılmalıdır.
3. Ceza kanunları önleyici tedbirler içermeli ve eylem sonrasındaki sucu cezalandırma müeyyideleri ağır olmalıdır.
4. Hukuk muhakemeleri kanunları ile Hukukçuların bu kanunları uygularken kendi reylerini kullanmada çok yanlış uygulamalar yaptıkları gözlendiği için bu kanunların net ve anlaşılır olması kaçınılmazdır.
5. Hukuk fakültelerinde okutulan derslerde savunma avukatı olacak hukukçuların mutlaka hukukta ethik değerleri bilmesi ve onlara bağlılığı öğretilmelidir. Bir Hukukçu maddi menfaat kazanımlarından dolayı suçluyu ve suça itici eylemleri savunur pozisyonda olmamalıdır.
6. Bir tutuklunun tutukluluk hali sırasında mahkûmiyet kararı olmadıkça alenen potansiyel suçlu muamelesi yapılarak kamuoyunda itibarı zedelenmemelidir.
7. Aile mahkemelerinin boşanma kararlarını etkileyen kanunların yeniden düzenlenmesi ve ömür boyu nafaka bağlanması uygulamasının olumsuz yansımaları dikkate alınmalı ve bu uygulamalar acilen mantıklı ve insani olarak yeniden yapılandırılmalıdır.
8. Cinsiyete dayanan pozitif ayrımcılığa sebebiyet veren kanunlar acilen adil kanunlarla revize edilmelidir.
9. Ticaret hukukunda değişimde para gibi kullanılan değerli evraklarla ilgili düzenlemeler caydırıcı yaptırımlar içermelidir.
10. Yöneticilerin uygulamalarında vatandaşla arasında çıkan hukuki anlaşmazlıklardan dolayı kanunların yöneticilerin durumunu korur nitelikte olmamasına azami önem gösterilmeli ve mutlaka yöneticiler yargı yönünden uygulamada denetime açık olmalıdır.
HUKUK ALANINDAKİ BAŞLICA TESPİTLERİMİZ
“MEDENİ TOPLUMLAR ADALET İLE AYAKTA DURURLAR”
1. Anayasa düzenlemelerinin, evrensel hukuk normlarına ve medeni yapımıza uygun olarak revize edilmesi,
2. Hukuk ve yargı ile ilgili kanunlar oluşturulurken, adalete hizmet edecek kültürel değerlerin göz önünde bulundurulması,
3. Düşünce, fikir ve inanç özgürlüklerinin sınırlarının yeniden tanımlanması,
4. Hukuk sisteminin, geç gelen adaletin adalet olmadığı bilincine uygun olarak gözden geçirilerek, yeniden yapılandırılması,
5. Geleceğin hukukçularını yetiştirirken evrensel hukuk bilgileri kadar, yargı etiğini oluşturacak eğitim bilincinin sağlanması,
6. Mahkemelerin tarafsızlığını ve bağımsızlığını etkileyecek siyasi, ideolojik, çeşitli çıkar gruplarının baskısını ve yargıya müdahalesini engelleyici yasal düzenlemelerin yapılması,
7. Kanunlarca suç ve suçlunun tanımının objektif olacak şekilde yeniden yapılması cezalandırmaktan öte ıslah edici tedbirlerin getirilmesi,
8. Yasa çalışmalarının hukukun sadece hukukçulara bırakılmayacak kadar önemli olduğu bilinerek, tüm toplum kademelerinde uzman olan kişilerden faydalanarak yetkin ekiplerin oluşturulması,
9. Kanunlar oluşturulurken sosyal adaleti göz önüne alarak, hukukta ki boşlukların olmamasına dikkat edilip, adalete güvenin zedelenmesini engelleyici tedbirlerin alınması,
10. Hak arama yollarının kolaylaştırılması ve yargılama harçlarının kaldırılması,